Informació
Abans de tatuar-te
En què consisteix un tatuatge?
És la pràctica de deixar gravat en la pell un disseny o dibuix mitjançant agulles i pigments injectant-se en la dermis, la segona capa de pell, quedant així capturat i romanent al llarg dels anys.
Quines són les contraindicacions per a tatuar-se?
- No és apte tatuar a menors d’edat pel fet que la seva pell està subjecta a canvis pel creixement.
- Embaràs, per possibles riscos en el fetus, canvis hormonals o alteracions immunològiques que puguin afectar la gestació.
- Si estàs realitzant un tractament dermatològic.
- Qualsevol Dermatosis, ja sigui cutània, infecciosa o vírica (psoriasis, liquen, herpes, berrugues, infeccions de la pell, etc.)
- Cicatrització hipertròfica o queloidal.
- Diabetis.
- Si pateixes alguna malaltia o estàs en tractament en el qual les teves defenses es vegin reduïdes.
- Si et tractes amb anticoagulants o pateixes alguna cardiopatia o alguna alteració sanguínia. Inclòs si estàs prenent aspirina.
- Al·lèrgies a pigments o tints.
Recomanacions prèvies al tatuatge
- No exposis la zona de pell que et tatuaràs al sol almenys una setmana abans de la teva cita per al tatuatge, si t’has cremat els dies previs i la teva pell encara no s’ha recuperat no has de tatuar-te sota cap concepte.
- Si hidrates la teva pell amb crema hidratant cada dia els dies previs a fer-te el tatuatge la teva pell estarà molt més receptiva i el resultat serà més òptim.
- Preferiblement no acudir en dejú.
- No prenguis alcohol, drogues, cafeïna (en excés) i menjars picants o pesats abans de tatuar-te.
- No prenguis medicaments anticoagulants, com l’aspirina, en les 24h prèvies.
- Evita tatuar-te en zones on tinguis moltes pigues o berrugues.
- Si pateixes qualsevol alteració cutània consulta sempre abans al teu dermatòleg.
- Recorda que no podràs donar sang els 4 mesos posteriors a la realització del tatuatge.
Possibles riscos
Tots els nostres materials són estèrils i d’un sol ús pel que compleixen el RD414/1996 i el RD1599/1997 al que es regula l’ús de productes sanitaris i productes cosmètics. Així i tot has de tenir en compte que el tatuatge no deixa de ser una “ferida” pel que hauràs de seguir una pauta de curació de la que t’informarà el tatuador/a professional que t’ha aplicat el tatuatge a fi d’evitar que tinguis infeccions o reaccions que puguis tenir durant el procés de curació. En el cas que ocorregués alguna alteració durant aquest procés et recomanem que sempre informis primer al teu tatuador/a, ja que com a professional podrà aconsellar-te adequadament com procedir. I sempre acudir al teu metge en el cas de complicacions més agudes.
Complicacions que poden sorgir:
- Mala cicatrització, queloides o cicatrius hipertròfiques.
- Infeccions locals bacterianes o víriques si no se segueix la pauta de curació correcta.
- Al·lèrgia als guants de làtex.
- Al·lèrgies de les quals desconeixes que puguin ser derivades dels components d’alguns pigments.
- Malalties de transmissió sanguínia com a tètanus, sida i hepatitis.
- Reactivació d’herpes simple o zòster.
Reversibilitat d’un tatuatge
La millor opció per a eliminar un tatuatge actualment és el tractament d’eliminació mitjançant làser. El làser fragmenta les partícules del pigment i les elimina pel sistema limfàtic. Recomanem que si tens pensat fer-te un “cover up” (tatuatge que tapa un altre tatuatge), el fet d’aplicar-te unes quantes sessions de làser en molts casos ajudarà al fet que tinguis més ventall de possibilitats perquè el resultat d’aquest arranjament sigui més al teu gust sense que et condicioni tant el que hagis de tapar.
Cures del tatuatge
Cures necessàries per al teu tatuatge
- El/la tatuador/a professional t’aplicarà un embenatge en la zona tatuada en acabar, hauràs de portar-lo posat unes 2-3 hores.
- És possible que depenent de la mena del tatuatge que t’hagi realitzat el/la professional et recomani una pauta de curació específica que consideri l’adequada per al teu cas, pregunta-li qualsevol dubte que tinguis.
- Una vegada et retiris l’embenatge quan hagi transcorregut el temps indicat, no et tornis a posar el mateix embenatge. Immediatament renta’t el tatuatge assegurant-te abans de tenir les teves mans netes i rentades. Renta-ho amb aigua tèbia i sabó neutre.
- Aclareix bé la zona i asseca-la amb paper de cuina donant tocs suaus sobre el tatuatge, sense arrossegar. Evita usar tovalloles que hagin estat usades, és preferible que sigui paper d’un sol ús.
- Et recomanem que deixis el tatuatge a l’aire uns 10 min perquè la pell ja no estigui humida i aplicar una capa fina de crema. Fent aquest procés evitaràs que surtin granets o dermatitis irritant.
- Una vegada tinguis la pell seca, aplica una capa fina de crema específica per a la curació de tatuatges. Si no tens o no saps quina és la indicada pregunta-li a la teva tatuador/a perquè t’assessori. Recorda que la majoria d’aquesta mena de productes caduquen als 12 mesos d’estar oberts, per la qual cosa en cap cas apliquis un producte caducat en el teu tatuatge.
- Hauràs de repetir aquest procés unes 3-4 vegades al dia durant 15-20 dies.
Què has de tenir en compte en fer-te el tatuatge?
- Evita banyar-te en la mar o en la piscina durant almenys 7 dies, sent ideal 15. Ja que la sal, la sorra o el clor pot afectar la cicatrització.
- Evita saunes, banys de vapor i spa.
- En el procés habitual de curació d’un tatuatge apareixen pells o crostes que no has d’arrencar ni exfoliar.
- Procura portar roba suau folgada i que transpiri.
- Si durant el procés de curació t’exposaràs a algun ambient que pugui complicar-te les cures, (p.e. les condicions del teu ambient de treball), demana-li consell al teu tatuador/a perquè et recomani mesures de protecció addicionals o algun protocol en particular.
- No exposis el tatuatge al sol de manera directa i tampoc en les cabines de raigs UVA. Els raigs UV/UVA acceleren l’envelliment del tatuatge i degraden el pigment.
- Recomanem l’ús de crema de protecció solar i crema hidratant (una vegada ja cicatritzat) de manera regular per a un correcte manteniment i prolongar la durabilitat del tatuatge.
Preguntes freqüents
Puc fer esport i suar després de tatuar-me?
No, suar després de tatuar-te farà que supuris més pigment i perdis tinta, a més d’exposar el tatuatge a condicions anti-higièniques que puguin ocasionar-te problemes.
Hores després de fer el tatuatge deixa anar tinta, és normal?
Sí, en les primeres hores, quan ho rentis et deixarà anar el sobrant de la tinta que hem aplicat, barrejat amb un líquid que genera el teu cos anomenat plasma.
Se m'està pelant el tatuatge, el perdré?
És un procés natural de regeneració de la capa superficial de la teva pell que hem estat treballant. És com quan et cremes amb el sol i et peles, però aquestes pells estaran tenyides de la tinta que hem usat. Sota aquesta capa que es renova el teu tatuatge romandrà protegit amb la seva nova pell.
A més de pells tinc crostes, per què?
Hi ha persones que sagnen més durant la sessió del tatuatge o segreguen més plasma. No és gens dolent, només que aquest plasma s’endureix i genera una mica més de gruix, si això et passa presta-li una mica més d’atenció en les cures per anar amb compte per a que no se t’arrenqui cap i mantenir-lo hidratat. Siguin pells o crostes sempre deixa que caiguin soles.
Em pica moltíssim el tatuatge, em puc gratar?
Durant el procés de curació, quan el tatuatge comença a pelar-se provoca molta picor ja que la pell està resseca i tirant. Pots ajudar a reduir aquesta sensació aplicant aigua freda o si la teva pell té tendència resseca pots posar-li una aplicació més de crema per a calmar-la.
Tinc el tatuatge enrogit, em fa mal i em supura una substància groguenca, què faig?
El primer és contactar amb el teu tatuador/a perquè valori en quin estat es troba el tatuatge, pots adjuntar alguna foto que es vegi bé perquè pugui valorar-ho i recomanar-te algun producte de farmàcia per a tractar-lo si és un cas lleu, o bé recomanar-te acudir al teu metge.
Hi ha alguna zona en el tatuatge que ha perdut pigment, es pot arreglar?
Per descomptat, si durant la sessió has sagnat o durant la curació t’ha saltat alguna crosta és habitual que una vegada curat hagin quedat alguna clapeta o algun punt sense tinta. Comenta-li-ho a l’estudi o al tatuador/a que t’ho va fer just quan hagin passat els 15 dies de curació i pregunta si te’l poden repassar.